Ingrediënten

Pannenkoeken (+/- 12 stuks) :

  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 200 g patisseriebloem
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 g boter
  • Snuifje zout

 

Gestoofde appeltjes:

  • Klontje boter
  • 4 appels
  • Donkerbruine suiker
  • Elixir de Spa

Bereiding

Pannenkoeken
  • Zeef de bloem en meng met de vanillesuiker
  • Voeg de eieren toe en roer om met een garde
  • Voeg de melk toe en roer om
  • Snij het vanillestokje overlangs, schraap de vanillezaadjes er uit, voeg toe aan het mengsel en roer het geheel goed om
  • Laat de boter smelten op een zacht vuur en voeg toe aan het mengsel
  • Voeg tenslotte een snuifje zout toe en roer het geheel goed om met een garde
  • Verhit een pannenkoekenpan en bak de pannenkoeken langs beide zijden goudbruin in wat olie of boter
 
Gestoofde appeltjes
  • Schil de appels en snij in blokjes
  • Verhit een pan, laat wat boter smelten en stoof de stukjes appel
  • Bestrooi de blokjes met de suiker
  • Blus het geheel met Elixir de Spa
 

Weetje: Gedurende de tweede helft van de 17de eeuw groeide het Ardeense plaatsje Spa uit tot een mondain kuuroord dat druk werd bezocht door edelen, diplomaten, schrijvers, kunstenaars… en geestelijken. De Kapucijnen stichtten er een kerk en een klooster en legden er een idyllisch park aan om de bezoekers gepast te kunnen ontvangen. In het klooster selecteerden de Kapucijnerbroeders tientallen aromatische planten, schorsen en kruiden en distilleerden er een schitterende likeur mee met een zacht aroma en een fijne smaak. Vandaag wordt het authentieke Elixir de Spa al bijna 60 jaar volgens de originele receptuur gedistilleerd bij FX de Beukelaer en in prachtige flessen gebotteld. 

Meer cocktails en gerechten met Elixir de Spa zijn te vinden op: https://www.elixirdanvers.be/elixir-de-spa/

Over de schrijver van dit artikel: Jelle Claes

Over de schrijver van dit artikel: Jelle Claes

Bezieler van "Fingerlicking"

In 2015 werd Jelle verliefd op een charmante Citroën HY foodtruck, die hij met veel toewijding restaureerde en ombouwde. Hij tufte heel België rond om pannenkoeken en koffie te serveren, de start van "Fingerlicking". Met Fingerlicking willen we mensen samenbrengen rond heerlijk, eerlijk en authentiek eten. Naast streetfood catering op locatie kunnen foodies hun hart ophalen in onze online outdoor cooking shop, geef je met onze kruiden, rubs en marinades je gerechten extra flavour en schaaf je je eigen kookkunsten bij tijdens onze workshops en teambuildings.