fbpx
Selecteer een pagina

Een bijzonder BBQ-ei

Nog nooit van een kamado BBQ gehoord? Dan heb je een groot eivormig gat in je BBQ-cultuur ☺. De kamado (het bekendste merk is de Big Green Egg) verovert in een snel tempo de BBQ-markt. En niet zonder reden.

Een kamado is niet zomaar een BBQ, het is tegelijk ook een pizza-oven, low & slow smoker en gewone oven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Nog een voordeel: zo’n kamado ziet er heel wat stijlvoller en stoerder uit dan een traditionele BBQ. Een kamado lijkt op een stevig groot ei, gemaakt van keramiek. Aangezien keramiek warmte goed vasthoudt, behoud je in een kamado urenlang een constante temperatuur.

 

De onderdelen van een Kamado

Een kamado bestaat uit twee delen: het deksel of ‘the Dome’ en de onderkant of ‘the Base’. Het deksel zorgt ervoor dat je de kamado volledig kan afsluiten. Zo hou je de warmte vast en kan je low & slow gaan smoken. Kenners weten wat dat betekent: heerlijke rooksmaak en sappig botermals vlees. Bovendien kan je gaan voor lange BBQ-sessies tot zo’n acht uur zonder dat je extra houtskool moet toevoegen. Get the fire started.

 

Hoe werkt een kamado?

Je vult de kamado onderaan met houtskool. Gebruik goede houtskool, met grote stukken. Het vuur maak je aan met aanmaakblokjes (niet van die stinkende witte, maar met de natuurlijke bruine versie) of een looflighter. Nu komt de grote troef van de kamado: de temperatuur binnenin kan je heel precies regelen dankzij de schuif en de schijf. De schuif en de schijf, waar vind je die? De schuif zit onderaan in de base en heeft verschillende standen. Voor langzaam garen kies je voor een gesloten stand, voor brood en pizza bakken kies je voor een open stand. De schijf zit bovenaan in de kleine schoorsteen in het deksel van je kamado. Met deze schijf regel je heel precies de luchttoevoer en de temperatuur.

Eens je kamado op temperatuur is, kan je grillen, smoken, bakken, genieten van outdoor cooking en waanzinnig lekker eten. Bon appétit!

Over de schrijver van dit artikel: Jelle Claes

Over de schrijver van dit artikel: Jelle Claes

Bezieler van "Fingerlicking"

In 2015 werd Jelle verliefd op een charmante Citroën HY foodtruck, die hij met veel toewijding restaureerde en ombouwde. Hij tufte heel België rond om pannenkoeken en koffie te serveren, de start van "Fingerlicking". Met Fingerlicking willen we mensen samenbrengen rond heerlijk, eerlijk en authentiek eten. Naast streetfood catering op locatie kunnen foodies hun hart ophalen in onze online outdoor cooking shop, geef je met onze kruiden, rubs en marinades je gerechten extra flavour en schaaf je je eigen kookkunsten bij tijdens onze workshops en teambuildings.

0