fbpx
Selecteer een pagina

Wat is een kamado BBQ?

Geschreven door eFlavours

6 december 2018

Wat is een kamado BBQ?

door | dec 6, 2018 | BBQ, Kamado

Een bijzonder BBQ-ei

Nog nooit van een kamado BBQ gehoord? Dan heb je een groot eivormig gat in je BBQ-cultuur ☺. De kamado (het bekendste merk is de Big Green Egg) verovert in een snel tempo de BBQ-markt. En niet zonder reden.

Een kamado is niet zomaar een BBQ, het is tegelijk ook een pizza-oven, low & slow smoker en gewone oven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Nog een voordeel: zo’n kamado ziet er heel wat stijlvoller en stoerder uit dan een traditionele BBQ. Een kamado lijkt op een stevig groot ei, gemaakt van keramiek. Aangezien keramiek warmte goed vasthoudt, behoud je in een kamado urenlang een constante temperatuur.

 

De onderdelen van een Kamado

Een kamado bestaat uit twee delen: het deksel of ‘the Dome’ en de onderkant of ‘the Base’. Het deksel zorgt ervoor dat je de kamado volledig kan afsluiten. Zo hou je de warmte vast en kan je low & slow gaan smoken. Kenners weten wat dat betekent: heerlijke rooksmaak en sappig botermals vlees. Bovendien kan je gaan voor lange BBQ-sessies tot zo’n acht uur zonder dat je extra houtskool moet toevoegen. Get the fire started.

 

Hoe werkt een kamado?

Je vult de kamado onderaan met houtskool. Gebruik goede houtskool, met grote stukken. Het vuur maak je aan met aanmaakblokjes (niet van die stinkende witte, maar met de natuurlijke bruine versie) of een looflighter. Nu komt de grote troef van de kamado: de temperatuur binnenin kan je heel precies regelen dankzij de schuif en de schijf. De schuif en de schijf, waar vind je die? De schuif zit onderaan in de base en heeft verschillende standen. Voor langzaam garen kies je voor een gesloten stand, voor brood en pizza bakken kies je voor een open stand. De schijf zit bovenaan in de kleine schoorsteen in het deksel van je kamado. Met deze schijf regel je heel precies de luchttoevoer en de temperatuur.

Eens je kamado op temperatuur is, kan je grillen, smoken, bakken, genieten van outdoor cooking en waanzinnig lekker eten. Bon appétit!

Meer nieuws

0 reacties

0